تکنولوژی و نوآوری در صنعت فرش دستباف ایرانی

تکنولوژی و نوآوری در صنعت فرش دستباف ایرانی

تکنولوژی در صنایع گوناگون

امروزه تکنولوژی بر همه چیز سایه افکنده است. پیشرفت تکنولوژی و نوآوری در جهان امروزی باعث شده است تا روند انجام تمامی کارها تسریع پیدا کند. شما دیگر نیاز نیست تا برای پرداخت قسط هایتان از خانه بیرون بروید. لازم نیست برای پرداخت هزینه‌ی باشگاهی که می‌روید به دستگاه خود پرداز مراجعه کنید. امروزه نیاز به معلم خصوصی برای کودکانتان ندارید و می‌توانید از هوش مصنوعی کمک بگیرید. شما برای انجام مکاتبات اداری بین شهرهای مختلف نیازی به پست کردن آن‌ها ندارید. شما همان طور که با لباس‌های راحتی در خانه‌ی خود نشسته اید می‌توانید بلیط هواپیما و هتل خود را برای سفر آینده‌تان را رزرو کنید. امروز زمانی است که درخت پر بار تکنولوژی به ثمر رسیده است و میوه‌های آن دارد زندگی ما را هر روز شیرین و شیرین‌تر می‌کند. سایه‌ی درخت تکنولوژی به قدری بزرگ است که همه چیز را تحت پوشش خود قرار داده است و در همه‌ی صنایع فعال و پویا است.

 

نوآوری در صنایع گوناگون

اما هر صنعتی بی نوآوری از پا می‌افتد و می‌میرد. چراکه صنایع در دنیای به‌روز امروزی نیاز به پویایی دارد. بدون نوآوری هر صنعتی تنها عمر خود را سپری می‌کند و همچون درختی کهنسال سال‌ها را می‌گذراند تا بمیرد. اما نوآوری هر صنعتی را زنده نگه می‌دارد و باعث شکوفایی و درخشانی هر چه بیش‌تر آن می‌شود. نوآوری همچون مادری است که طفلی را پرورش می‌دهد تا آن به منصه ظهور برسد. این مادر آغوز خود را به طفل می‌دهد تا رشد کند و پرورش پیدا کند و هیچ طفلی بدون آغوز مادر خود زنده نمی‌ماند.

پس تا این جا فهمیدیم که برای رشد و شکوفایی هر صنعتی دو چیز نیاز ضروری دارد. یعنی تکنولوژی و نوآوری. این دو اصل اگر در کنار هم پی بروند، در هر صنعتی که باشند، آن صنعت رشد می‌کند و شکوفا می‌شود. در صنعت فرش دستباف ایرانی نیز همین طور است.

 

تکنولوژی و نوآوری در صنعت فرش دستباف ایرانی

 تکنولوزی و نوآوری همچون دو برادر دست در دست یکدیگر در یک مسیر راه می‌روند و فانوسی در دست دارند که آن صنعت فرش دستباف ایرانی است. و تمام تلاش خود را می‌کنند تا نور این فانوس هرگز خاموش نشود.

برای بررسی و درک بیش‌تر تکنولوژی و نوآوری در صنعت فرش دستباف ایرانی بهتر است کمی در تاریخچه‌ی فرش‌بافی ایرانی دقیق بشویم. فرش‌بافان ایرانی از آغاز تا به حال ساعت‌ها زمان خود را پشت دار قالی صرف می‌کنند تا نقشی از طرحی را بر فرشی بر جای بگذارند و این طرح نوازنده‌ی چشمان ما بشود. بافتن فرش‌های دستباف ایرانی می‌توان از یک تا چند ماه و حتی سال طول بکشد. این فرش‌های دستباف ایرانی آثار هنری خاصی هستند تکرار ناشدنی چرا که هیچ دو فرش دستبافی نمی‌تواند صددرصد عین فرش دیگری با همان طرح باشد و یک بافنده‌ی با تجربه به خوبی می‌تواند این مسئله را تشخیص دهد.

در آغاز این فرش‌های دستباف در روستاها بافته می‌شدند و به روستاییان نیز فروخته می‌شدند. کمی جلوتر اگر برویم این آثار هنری توسط افرادی به شهرها و مناطق اطراف می‌رسیدند. تا جایی که سفارش‌ها بسیار بیشتر شد و حتی مردمانی در شهرهای بزرگ نیز مشغول به بافتن فرش‌های دستی شدند. این فرش‌ها هر روز خواهان بیشتری پیدا می‌کردند. داستان تا آن جا پیش رفت که مراکز مشخصی برای فروش فرش‌ها همچون بازار بزرگ فرش تبریز و بازار بزرگ فرش تهران مشخص شدند. با این حال با گذشت زمان رفتن به این مناطق مشخص شده برای همه‌ی مردم ممکن نبود.

  • دقیقا همینجا بود که نوآوری و تکنولوژی گردهم آمدند و مسیری را باز کردند تا دسترسی به فرش‌های دستباف ایرانی برای همه میسر باشد. این مسیر سایت‌های اینترنتی خرید و فروش فرش‌های دستباف بود که برای همه‌ی مردم قابل دسترس بود. این سایت‌ها کیفیت و اصلیت فرش دستباف را تضمین می‌کردند و شما می‌توانید تنها با چند کلیک صاحب فرش دلخواه خود شوید.

 

  • مورد دوم و البته جدی‌تری که همیاری تکنولوژی و نوآوری در صنعت فرش دستباف ایرانی را نشان می‌دهد تولید نخ‌های پلی استر است. همه می‌دانیم که فرش‌های دستباف بسیار گران قیمت هستند و این مسئله دسترسی مردم را به آن‌ها سخت و سخت‌تر می‌کند. اما با این حال با گذر زمان نخ‌های پلی استر به بازار آمدند که هر چند در بافت فرش‌های دستی از آن‌ها کمتر استفاده می‌شود اما این نخ‌ها با هزینه‌ی پایین‌تری که دارند دسترسی مردم به فرش دستی را آسانتر کرده و باعث شده است تا تعداد بیشتری از مردم در خانه‌های خود از فرش دستباف استفاده کند. 

 

  • از موارد دیگری که نشان دهنده‌ي تکنولوژی و نوآوری در صنعت فرش دستباف ایرانی است طراحی نقشه‌هاست. در گذشته این طرح و نقش‌ها توسط دست و روی کاغذ انجام می‌شد. اما امروزه به مدد تکنولوژی و نوآوری این طراحی‌ها توسط نرم افزارهای گرافیکی انجام می‌شود و این کار را بسیار ساده‌تر می‌کند.

در پایان

در این مقاله سعی کردیم تا مواردی را به شما نشان دهیم که همگی شاهدی بر حضور پررنگ تکنولوژی و نوآوری در صنعت فرش دستباف ایرانی بودند. این‌ها همه نشان می‌دهد که تا چه اندازه این صنعت برای ما ایرانیان عزیز و با اهمیت است. امیدواریم تا با آگاه سازی بیشتر در تمامی موارد مربوط به صنعت فرش دستباف ایرانی همه را آگاه کنیم تا در نگهداری هر چه بیشتر این آثار بکوشیم و این صنعت را در نسل‌های آینده نیز به خوبی امروز ادامه دهیم.

 

نظر خود را بنویسید

دیدگاه