پیشرفت تکنولوژی در جهان
شاید در ابتدا با خود بگویید که چطور تکنولوژی و قالی با هم تلاقی پیدا میکنند. اما بهتر است به جای این سوال از خود بپرسید که تکنولوژی روی چه چیزی تاثیر نگذاشته است؟ در ادامه به مواردی میپردازیم تا با مثالهایی از تاثیر تکنولوژی آشنا شویم و این مسئله برایمان ملموستر شود.
با گذر زمان و رشد جهانی، امروزه همه چیز زیر سایهی تکنولوژی پیش میرود. از پرداخت هزینههای روزمره گرفته تا ثبت نام در کلاسهای آموزشی، همه و همه به لطف تکنولوژی انجام پذیر شده است. امروزه شما میتوانید بدون خارج شدن از خانهی خود به راحتی قبوض خانه را پرداخت کنید، خریدهای لازم برای کودکان دلبندتان را انجام دهید و حتی بلیط پرواز به هر کشوری در هر جای دنیا را خریداری کنید. شما میتوانید بدون سفر کردن بدانید دقیقا در همین لحظه در نقطهای دیگر از جهان چه میگذرد و مردم با چه چیزهایی سر و کله میزنند. میتوانید به صورت آنلاین در سمینارهای بزرگ جهانی شرکت کنید و عضوی از کنفرانسهای تکرار ناشدنی این روزها در عرصههای مختلف باشید. مشاغل امروزی بسیار زیاد است و تقریبا در تمامی خانوادهها مادر و پدر هر دو شاغل هستند، در این صورت دیگر زمانی برای پخت و پز در خانه نمیماند، اما تکنولوژی این مسئله را نیز برای شما آسان کرده است. شما میتوانید در هر ساعتی غذای مورد علاقهی خود را به صورت گرم تنها با تحمل چند دقیقه درب منزل خود دریافت کنید.
از اینها که بگذریم و برویم جلوتر، در چند سال اخیری که گذراندیم بازار هوش مصنوعی بسیار داغ بوده است. هوش مصنوعی که جدیدترین محصول پیشرفت تکنولوژی دنیای امروز است امکانات بسیار زیادی را برای ما فراهم کرده است. هوش مصنوعی باعث شده تا حضور انسان در عرصههای گوناگون بسیار کمرنگ شود. هوش مصنوعی امروز طراحی میکند، ایرادات گرامری را رفع میکند و حتی دستور پخت غذای دلخواهتان را به شما میدهد و با شما به گفت و گو میپردازد.
همان طور که دیدیم پیشرفت تکنولوژی بر همه چیز تاثیر گذاشته و رد آن را در همهجا میتوان دید. از کارهای سادهی روزمره گرفته تا انجام فعالیتهای اساسی زندگی همچون درمان بیماریهای ناشناخته. اما بحث جذاب امروز ما ترکیب این عنصر مهم با هنر است. یعنی ترکیب هنر و تکنولوژی. با وجود گفتههای بالا، حالا دیگر هیچ دور از ذهن نیست که بگوییم تکنولوژی تاثیرات بسیاری نیز در تولید قالیهای مدرن ایرانی داشته است. در ادامه میپردازیم به ترکیب هنر و تکنولوژی در این صنعت جذاب یعنی تولید قالیهای مدرن ایرانی.
ترکیب هنر و تکنولوژی در کنار هم برای تولید قالیهای مدرن ایرانی
در سالهای دور آثار هنری تنها با دست خلق میشدند و دستان هنرمندان عواملی بسیار مقدس و ارزشمند در نظر همگان بود. اما با گذر زمان و ترکیب هنر و تکنولوژی همه چیز تغییر یافت و کم کم حضور انسان در این عرصه کم و کمتر شد.
- شاید بهتر باشد تا باطرح قالیها شروع کنیم. نقطهی اول تلاقی هنر و تکنولوژی. در آغاز طرح قالیها و نقشهها به صوت دستی و روی کاغذ کشیده میشد. اما این روزها طراحی این نقشهها با نرم افزارهای پیچیده و جدیدی انجام میشود که کار انسان را بسیار سادهتر کرده است. این گونه امکان خطا پایینتر میآید و طرحهای دقیقتری کشیده میشود و در نتیجه در بافت نیز همه چیز تمیزتر پیش میرود.
- نقطهی تلاقی دوم سر مبحث اصلی یعنی بافتن قالیهاست. در روزگاران دور بافتن قالیها تنها توسط دست امکان پذیر بود. یعنی زنان و مردان بسیاری از شروع روشنایی روز تا پایان تاریکی شب پشت دار قالی مینشستند و شروع به بافتن قالیهایی میکردند که بافت آنها شاید حتی تا یک سال به طول میانجامید. این قالیها به قالیهای دستی ارزشمندی مرسوم بودند و کماکان هستند که کیفیت بسیار بالایی دارند و بهای گزافی نیز برای آنها پرداخته میشود. اما با گذشت زمان و ترکیب هنر و تکنولوژی ماشین آلات بزرگ و آهنی بافندگی جای دستان رنجور و زحمت کش قالیبافان روستایی را گرفتند و در شهرها ساکن شدند تا با سرعت هر چه بالاتر و پشت سر هم قالی تولید کنند و بشوند بزرگترین عرضه کنندهی قالیهای مدرن ایرانی. ترکیب هنر و تکنولوژی باعث شد تا سرعت بافت قالیها بسیار سریعتر شود. به گونه ای که کاری را که قالیبافان در چند ماه انجام میدادند را این دستگاههای بافندگی در یک روز به اتمام میرساندند.
- هدیهی دیگر ترکیب هنر و تکنولوژی به قالیهای مدرن ایرانی قیمت پایین آنها بود. این قالیها به علت این که با سرعت پایینتری بافته میشدند انرژی کمتری نیز خرج میکردند و این باعث میشد تا هزینهی این قالیهای مدرن پایین بیاید.
- اثر دیگر تکنولوژی در تولید قالیهای مدرن این بود که جنس الیاف این آثار هنری تغییر کرد. در آغاز فرشبافی تنها با الیاف طبیعی همچون الیاف ابریشم و الیاف پشم انجام میشد که این مهم باعث میشد تا هزینهی این قالیها بسیار بالا باشد. اما با ترکیب هنر و تکنولوژی جنس الیاف نیز تغییر کرد. زادهی جدید تکنولوژی نخ اکریلیک بود که باعث میشد تا قالیها با قیمت بسیار پایینتری به بازار عرضه شوند.
کلام آخر
ترکیب هنر و تکنولوژی در تولید قالیهای مدرن ایرانی، ترکیبی بسیار جذاب و دیدنی است. این ترکیب باعث شده است تا قالیبافی ایرانی به سمت جدیدی برود، از شکل سنتی خود خارج شده و وارد فضای مدرن بشود. اینها همه نعماتی است که به مدد ترکیب هنر با تکنولوژی به وجود آمده است. در این مقاله سعی کردیم تا به اختصار بپردازیم به مواردی که این ترکیب دیدنی را برای ما به ارمغان آورده است. امیدواریم تا شما از خواندن این مقاله لذت برده باشید.
نظر خود را بنویسید